Όραση και ηλικία: τι συμβαίνει στα μάτια και ποια γυαλιά να προτιμήσουμε για την υγιή εξέλιξη της όρασής μας;

Καθώς μεγαλώνουμε, παρατηρούμε ότι η όρασή μας δεν είναι τόσο καθαρή όσο παλιά. Ορισμένες αλλαγές οφείλονται στην κληρονομικότητα, άλλες επιδεινώνονται από τον ξηρό ή ηλιόλουστο καιρό και φυσικά όλα γίνονται χειρότερα εάν καπνίζουμε.

Μερικές από τις πιο κοινές μεταβολές της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία είναι οι παρακάτω:

Ξηροφθαλμία

Τα μάτια μας τείνουν να παράγουν λιγότερα δάκρυα καθώς μεγαλώνουμε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό. Αυτό είναι γνωστό και ως Σύνδρομο Ξηρού Οφθαλμού και μπορεί να επιδεινωθεί από παράγοντες όπως η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής, ορισμένα φάρμακα και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολύωρης εργασίας μπροστά σε υπολογιστή και ψηφιακές οθόνες.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία, δηλαδή η απώλεια της κοντινής όρασης που σχετίζεται άμεσα με την ηλικία, αποτελεί πραγματική πρόκληση της καθημερινότητας, αφού τα μάτια οφείλουν να προσαμοστούν σε νέες συνθήκες.

Συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 40 ετών και προκαλείται από τη σκλήρυνση του φακού του ματιού που με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο άκαμπτος. Στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται η δυσκολία ανάγνωσης, η καταπόνηση των ματιών και οι πονοκεφάλοι.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού (κρυσταλλοειδής φακός) και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών. Μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ευαισθησία στη λάμψη, ακόμα και μειωμένη αντίληψη στο διαχωρισμό των χρωμάτων.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μια πάθηση της ωχράς (μιας μικρής περιοχής του ματιού) που οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα της γερνούν και με τα χρόνια καταστρέφονται. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 60 ετών με το κάπνισμα να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νωρίτερα. Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ποια γυαλιά να προτιμήσουμε;

Η Native Vision®, το Νο1 ελληνικό brand οφθαλμικών φακών ειδικά σχεδιασμένων για τις μεσογειακές συνθήκες διαβίωσης, μας προτείνει τη χρήση γυαλιών με UV προστασία για απόλυτη κάλυψη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την εποχή.

Η ηλιακή προστασία, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι παραπάνω από απαραίτητη, γι αυτό  και όλοι οι Native Vision® φακοί περιέχουν ήδη προηγμένη UV τεχνολογία μέσα στην ύλη τους! Σε συνδυασμό με την καινοτόμο Super IR επίστρωση, μειώνουν επίσης την επίδραση της υπέρυθρης ακτινοβολίας κατά 67%!

Χωρίς προστασία, οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν τα μάτια μας μέχρι τον αμφιβληστροειδή, ενώ οι ακτίνες UVB που δεν διεισδύουν τόσο βαθιά, μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά.

Φροντίζουμε καθημερινά για τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών μας με τους οφθαλμικούς φακούς της Native Vision®, διαθέσιμοι σε όλη την Ελλάδα, σε επιλεγμένα οπτικά καταστήματα.

*Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων προτού εξελιχθούν σε κάτι σοβαρό.

*Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία εξυπηρέτησης Native Vision® σε Αθήνα (+30 211 3332146) και Θεσσαλονίκη (+30 2310 226111) ή στείλτε email στο [email protected]