Ψηφιακή καταπόνηση των ματιών: πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Ο 21ος αιώνας γνώρισε μια αξιοσημείωτη τεχνολογική επανάσταση που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και ψυχαγωγούμαστε.

Αυτή η επανάσταση έκανε όλο και περισσότερους ανθρώπους να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μπροστά από μια οθόνη. Και ενώ η εξέλιξη έχει πολλά οφέλη, έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύνολο προκλήσεων, με το Σύνδρομο Κοπιωπίας της Όρασης λόγω Χρήσης Υπολογιστή (CVS), ή απλώς Ψηφιακή Καταπόνηση των Ματιών, να είναι ένα από τα πιο σημαντικά.

· Τι είναι η Ψηφιακή Καταπόνηση των Ματιών ;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με ψηφιακές συσκευές και φώτα LED που εκπέμπουν δυσανάλογη ποσότητα μπλε φωτός. Αυτό το φως τείνει να διαχέεται στο υαλοειδές σώμα, προκαλώντας τον λεγόμενο «οπτικό θόρυβο» (visual noise), δηλαδή μια οπτική δυσφορία που ίσως αντιλαμβανόμαστε ως ενοχλητική λάμψη, αδυναμία εστίασης, ακόμα και ως θολούρα.

Αυτός ο «οπτικός θόρυβος» μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα που σχετίζονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, όπως είναι οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και ευαισθησία, η ξηροφθαλμία κ.ά. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν εάν μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη και με τη χρήση ειδικών γυαλιών για προστασία από το μπλε φως.

Αυτή η καταπόνηση αποτελεί μια σύγχρονη ανησυχία εξαιτίας της ευρείας χρήσης των ψηφιακών συσκευών και της σημαντικής αύξησης του χρόνου που αφιερώνουν οι άνθρωποι σ’αυτά.

· Ποια είναι τα συμπτώματα;

1. Kόπωση των μυών των ματιών, οδηγώντας σε δυσφορία, πόνο και αίσθηση κούρασης

2. Ξηροφθαλμία

3. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

4. Θολή όραση ή δυσκολία στην εστίαση σε μακρινά αντικείμενα

5. Πόνος στον αυχένα και στους ώμους από την κακή στάση σώματος

6. Διαταραχή ύπνου που προκαλείται από το μπλε φως

· Πως μπορούμε να προστατέψουμε την όρασή μας ;

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Ψηφιακής Καταπόνησης των Ματιών, η Native Vision® προτείνει τους οφθαλμικούς φακούς Signature Office και Signature Digital.

Οι Signature Office είναι ιδανικοί για όσους εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικές συσκευές. Συνιστώνται για άτομα που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους βλέποντας αντικείμενα σε κοντινές και ενδιάμεσες αποστάσεις, για όσους χρησιμοποιούν συχνά οθόνες και για ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από επιπλέον υποστήριξη.

Οι Signature Digital έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν όχι μόνο τα μάτια αλλά και για να ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κούρασης των ματιών που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστών και smartphone. Προσφέρουν άνετη και ακριβή εστίαση σε όλες τις αποστάσεις και συνιστώνται για άτομα που υποφέρουν από οπτική κόπωση ή είναι συνεχώς μπροστά από οθόνες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους συγκεκριμένους φακούς, επικοινωνήστε με την πλήρως καταρτισμένη ομάδα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή στείλτε email στο [email protected]