Κυρίαρχο μάτι : ένας απλός οδηγός

Αν και πολλοί πιστεύουν πως και τα δυο μάτια συμβάλλουν στην όρασή μας με τον ίδιο τρόπο, ο εγκέφαλος φαίνεται πως συνεργεί καλύτερα με το ένα από τα δυο μάτια.

Η κυριαρχία των ματιών παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων (πχ. σκοποβολή, τοξοβολία) και της φωτογραφίας. Η σωστή επιλογή του κυρίαρχου ματιού επηρεάζει την καλή όραση σε κοντινές και μακρινές αποστάσεις, κυρίως όταν φοράμε φακούς επαφής και μπορεί να βελτιώσει τον συντονισμό χεριού-ματιού, αλλά και τη συνολική οπτική απόδοση.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι δεξιόχειρες έχουν κυρίαρχο μάτι το δεξί, ενώ οι αριστερόχειρες το αριστερό. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα, γι αυτό σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να προσδιορίζουμε το κυρίαρχο ή αλλιώς «δυνατό» μας μάτι.

  1. Τεντώνουμε τα χέρια και δημιουργούμε ένα άνοιγμα, ένα μικρό τρίγωνο, ενώνοντας τα δάχτυλα. Επιλέγουμε ένα μακρινό αντικείμενο και κεντράρουμε σε αυτό το τρίγωνο που έχουμε σχηματίσει, κρατώντας και τα δύο μάτια ανοιχτά. Κλείνουμε ένα μάτι τη φορά. Το μάτι που βλέπει το αντικείμενο μέσα από το τρίγωνο είναι το κυρίαρχο.
  2. Δημιουργούμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο μιας κάρτας. Με τα δύο μάτια ανοιχτά, εστιάζουμε σε ένα μακρινό αντικείμενο μέσα από την τρύπα. Κλείνουμε ένα μάτι τη φορά. Το μάτι που μας επιτρέπει να δούμε καθαρά το αντικείμενο είναι το κυρίαρχο.
  3. Επιλέγουμε ένα μακρινό αντικείμενο και κλείνουμε το ένα μάτι. Ευθυγραμμίστε το δάχτυλό σας με το αντικείμενο και κρατήστε και τα δύο μάτια ανοιχτά. Κλείστε το άλλο μάτι. Το μάτι που παραμένει ευθυγραμμισμένο με το δάχτυλό σας είναι το κυρίαρχο.

Ο παραπάνω οδηγός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αναγνώριση του κυρίαρχου ματιού. Η Native Vision® συμβουλεύει να μιλήσετε με τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρό σας, για να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα.